Wednesday, June 30, 2010

Fruit Tartlet

Fruit tart... mari..mari, lelong-lelong..murah-murah, satu singgit jer... tapi sori yea semua fruit tart dah langsai. Buat tart ini untuk diberi kepada jiran sempena pembukaan kedai baking-Suri Baker's Centre. Kawan-kawan yang tinggal berhampiran Sg Buloh dah kawasan sekitarnya boleh lah membeli belah barang-barang baking disini. Milik Bumiputera sepenuhnya dan dijamin halal. Kedai ini terletak di Bukit Rahman Putra berhampiran dgn Stesen Minyak Petronas BRP. Jemput datang yea (promote le sket..kut2 dpt tepung free). Nampak gayanya akulah jadi regular customer nanti nie... dan memang pun aku adalah 1st customer diaorg..hehehhe
Nie ler kelebihan ada oven besor..sekali bakar 50 biji terus. Resepi tart shell ada dari 2 sumber dan aku try dua-dua sekali sebab saja nak tgk mana lagi sedap.. tapi takde beza sgt pada aku sama jer..jom layan resepi:-

FRUIT TARTLET Sumber : Chef Alex Goh

PASTRY
Bahan-bahan :
200g mentega
100g gula ising
1/4 sudu kecil esen vanila
1 biji telur
420g tepung
1 sudu besar susu tepung

Kaedah penyediaan :
1. Putar (A) hingga lembut. Masukkan (B) dan terus memutar hingga gebu.
2. Masukkan (C) dan gaul hingga doh yang lembut dan licin terbentuk.
3. Ambil sedikit doh dan tekankan ke dalam acuan tat. Potong lebihan di tepi-tepi acuan dengan pisau.
4. Cucukkan dasar tat dengan garfu.Bakar selama 12 minit atau hingga perang keemasan. Keluarkan dari acuan dan biarkan sejuk. Simpan di dalam bekas kedap udara.

P/s: satu lagi resepi lebih kurang sama bhn2 cuma amount yg sikit beza:- sebuku butter 250gm, 120gm gula icing, 2 biji kuning telur, 440gm tepung gandum dan 1 sudu teh esen. Cara buat sama jer kat atas.

Bahan-bahan Kastard:
2 sudu besar tepung gandum
2 sudu besar tepung kastad
8 sudu besar gula (ikut manis tekak sendiri)
2 cawan (500ml) susu segar
2 sudu besar mentega

Kaedah penyediaan :
1. Campurkan tepung gandum, tepung castard/tepung jagung dan gula ke dalam periuk. Campurkan 2 sudu besar susu dan kacau rata.
2. Masukkan telur dan kacau rata.
3. Tuangkan lebihan susu ke dalam bancuhan dan masukkan mentega.
4. Masak di atas api perlahan dan kacau selalu agar bancuhan tidak berketul.
5. Bila bancuhan menjadi pekat dan bersinar, padamkan api dan biarkan sejuk.

Filling Blueberry Tart

Bahan A
250g cream cheese
50g gula
25g mentega

Bahan B- 1 biji telur

Bahan C- 25 g whipping cream

Bahan D
20 g tepung
Blueberry filling

Cara-cara
  1. Pukul (A) sehingga licin dan gebu. Masukkan (B) dan pukul hingga sebati. Tambahkan (C) dan sebatikan hingga sempurna. Campurkan (D) dan ratakan dengan sempurna.
  2. Tuangkan inti keju ke dalam kulit pastri yang telah dibakar tadi.
  3. Bubuhkan sedikit jem beri biru di permukaan atas dan bentukkan corak olakan.
  4. Bakar pada suhu 200 darjah Celcius selama 10-12 minit.
Nota dari Maklang:- * Jika inti keju dibakar terlalu lama, permukaannya akan menjadi retak.
* Untuk menjadikan permukaan atas tat lebih menarik, sapukan apricot glaze supaya ia kelihatan berkilat. (Apricot glaze + sedikit air dan panaskan di atas dalam periuk kecil di atas dapur hingga campuran tersebut cair)

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails