Friday, May 22, 2009

Choco Mousse Brownies

Memang sedap banget... jempol. Thumbs up! Nak tau betul ke sedap kena lah try yea.. Resepi asal dari Yani@MyR tapi yang nie Jamie C&P dari umah bujang CMG. Mekasih yea Yani and CMG.

Bahan Untuk Brownies :-
45 g mentega
1 biji telur gred A
65 g gula kastor
1/2 camca teh esen vanilla (resipi asal tak letak)
50 g tepung*
1/2 camca teh baking powder*
1 camca besar serbuk koko*(*digaul rata dan diayak)

Bahan Untuk Mousse :-
140 g coklat masakan
1 camca besar gelatin (guna Halalgel)
100 ml air
2 putih telur
2oog whipping cream
40 g gula kastor

Cara membuatnya :-)

UNTUK BROWNIES :- Panaskan oven pada suhu 190C. Lenser springform pan berukuran 18 cm (Jamie guna 20cm) dengan mentega. Ketepikan. Pukul mentega, gula dan vanila (jika guna) hingga putih. Masukkan telur dan terus memukul hingga kembang. Perlahankan speed dan masukkan tepung sedikit demi sediki hingga habis, gaul rata. Masukkan adunan ke dalam acuan dan bakar hingga 12 - 15 minit, bergantung pada oven masing. Sejukkan kek sepenuhnya.


UNTUK MOUSSE :-Masukkan gelatin ke dalam 100 ml air, kacau rata dan biar 5 minit. Cairkan coklat masakan secara "double-boiler". Kacau hingga cair. Angkat dari periuk dan masukkan gelatin tadi, kacau rata. Biarkan sejuk. Sementara itu pukul putih telur hingga berbuih, masukkan gula kastor sedikit demi sedikit sambil terus memutar hingga kental. Dalam mangkuk lain, pukul whipping cream hingga berkrim (jgn terlebih pukul, nanti jadi cair!). Satukan coklat tadi bersama whipping cream dan putih telur, gaul rata.


PENYEDIAAN CHOCO MOUSSE BROWNIES :- Tuang adunan mousse tadi ke atas brownies. Simpan dalam peti sejuk 1 - 2 jam atau hingga mousse keras. Keluarkan dari acuan dan ayak serbuk koko (jika suka) sebelum dihidangkan.

Mousse sebelum pakai make-up. Nampak comot tapi natural beauty gitu, belum touch-up dgn coco powder.

2 comments:

a.b geldofg said...

nak la !.......

mommysarah said...

tergode boleh tak? tidaaaaakkk

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails